5 ANLEDNINGAR ATT TA EN POWERNAP UNDER ARBETSDAGEN

Google har installerat så kallade “Nap Pods” på sitt huvudkontor och uppmuntrar sina anställda att sova en stund under dagen.

Känner du dig trött någon gång under dagen? Sitter du och gäspar på kontoret? Byt ut kaffet mot en powernap! En powernap är en kortare tupplur på omkring 10-30 minuter, inklusive några minuter för att varva ned och låta kroppen somna. Forskning från bland annat Harvard och Karolinska Institutet visar på flertalet fördelar med att ta en kortare sovpaus under dagen: man blir effektivare, piggare och får ökad koncentrationsförmåga. Dessutom höjs inlärningsförmågan och minneskapaciteten.

När man har varit vaken ett antal timmar har ett nytt sömnbehov byggts upp. Då kan en tupplur vara mycket effektiv. Precis som att vi måste fylla på kroppen med energi i form av mat vid flertal tillfällen under dagen, borde det vara lika naturligt att fylla på med sömn under dagen.

I Japan har det öppnats ”Nap-salonger” där man kan betala för att få sova en halvtimme. En powernap tar ungefär lika lång tid som en fikarast gör under eftermiddagen. Skillnaden är att en kvarts sömn är betydligt mer effektivt än en kopp kaffe, samt betydligt mer skonsamt mot kroppen.

 

Här är 5 argument att använda för att få din arbetsplats att lägga in powernaps på schemat:

 

1. Minskad stress
Vi lever i ett samhälle där gränsen mellan jobb och fritid blir allt otydligare. Dagens teknik underlättar för de flesta att ta med sig arbetsuppgifterna hem. Att ständigt vara tillgängliga gör oss pressade – medan tanken att inte vara nåbar gör oss stressade. Genom att ta en powernap någon gång under dagen får hjärnan tid att samla ihop och arkivera dagens intryck och lämna plats för nya. Sömnforskare vid Karolinska Institutet menar att en daglig kortare tupplur motverkar utbrändhet och sänker blodtrycket väsentligt.

2. Bättre humör
Det är svårt att hålla humöret uppe och ett leende på läpparna mellan gäspningarna. Att vakna och känna sig utvilad är en härlig känsla som många sällan får uppleva. Studier visar att en 30 minuters lång tupplur kan räcka för att ta igen en hel natts sömnförlust, rapporterar Medical Daily.

3. Ökad produktivitet
När man känner sig utvilad och mindre stressad känner man ökad handlingskraft och får fler saker gjorda. Hur produktiv är du egentligen efter lunchen när matkoman slår till eller vid 15 när många känner av en dipp? Ta en powernap istället!

4. Förbättrad minneskapacitet
Hjärnan utsätts ständigt för nya intryck och behöver med jämna mellanrum vila. Sömnen är det enda tillfället då man kan återställa alla de biologiska processer som har blivit nedslitna eller bortsopade under dagen, menar Torbjörn Åkerstedt, professor vid Karolinska Institutet. En tupplur gör att du blir något intelligentare och får några poäng till på intelligensskalan.

5. Ökad kreativitet
Förmågan att tänka ”utanför boxen” ökar också när kroppen får sova en kortare stund under dagen. I en amerikansk studie har man sett ökad aktivitet i den högra hjärnhalvan (som står för intuition, kreativitet och känslighet) hos personer som tar regelbundna powernaps.