“BE LIKE A DUCK” – HUR DU BLIR EN FRAMGÅNGSRIK FÖRHANDLARE

By
 In Karriär

För många är förhandlingen en konst. Vi på AMGA har nedan sammanställt 3 konkreta tips för att lyckas med just din förhandling. Känner du igen dem?

Skaffa all tänkbar information om motparten

Kunskap om din motparts behov, situation samt vilket mål med förhandlingen denne har kommer göra att du sitter i förarsätet från första minut. Som du kanske varit med om kan direkta konflikter uppstå hastigt i en förhandling – med kunskap om din motpart blir det därför lättare att parera dessa och leda in och tillbaka förhandlingen på rätt linje.

För att skapa en hållbarhet i affären krävs det att affären är balanserad och rättvis för båda parter

Inför och under en förhandling bör du sträva efter ett win-win-tänk. För att få hållbarhet i affärer krävs det att affären ifråga är rättvis och balanserad för båda parter. Sträva efter ett win-win-tänk. Ett sätt att göra det är att skapa mervärde för motparten genom att förhandla om andra incitament än pengar. Har du gjort steget ovan bör du ha information om vilka värden din motpart ser som mervärde.

Sikta högt

Har du möjlighet, lägg första budet! Det är ofta det som förhandlingen kommer ta sitt avstamp ifrån, det är alltid lättare att börja högt och vandra nedåt. Det populära uttrycket att mötas på mitten blir trevligare att följa om du sätter ribban för vart mitten är.

 

Sammanfattningsvis

Sätt upp mål, delmål och reträttmål inför förhandlingen och räkna på det ekonomiska utfallet av dessa. Kom ihåg att många förhandlingar inte blir av på grund av att motparterna är oense om en lösning. Var som en anka – lugn på ytan, men som ständigt paddlar undertill. Följ stegen ovan, ta med dig insikten från bilden nedan, och lycka till på din nästa förhandling!